Renault Edc Hakkında

Renault’nun çift kuru kavramalı yarı otomatik şanzımanına verdiği isim Efficient Dual Clutch EDC Şanzıman, bir çeşit yarı otomatik şanzıman türüdür. Renault, bu şanzımanı hem dizel motorlu(dCİ-K9K) araçlarda hem de turbo benzinli araçlarda kullanmaktadır. EDC şanzıman, önden çekişli (enine motor yerleşimli) araçlar için geliştirilmiş bir vites kutusudur. Renault markasının geliştirdiği bu yarı otomatik sistemde 6 ileri vites söz konusudur. İkili kavrama sistemi ile çalışan EDC şanzımanda ilk kavrama 1, 3, ve 5 ileri, ikinci kavrama da 2,4 ve 6 ileri için çalışır.


EDC şanzımanlı araçlarda tork konventörü bulunmaz. Çünkü şanzımanın kendisi motordan aldığı güce göre vites değişimini yapar. Burada şanzıman otomatik olarak, yol şartları, sürücünün uyguladığı gaz ve motorun gücünü optimize ederek doğru vitesi seçer. Vites geçişini de en az sarsıntı ile tamamlar.

Çalışma prensibi şöyle özetlenebilir: Şanzıman dişlileri senkromeçlerle birbirine geçer. Her biri bir kavramaya bağlı olan ve iki adet kamalı mil üzerinde hareket eden bu dişliler, sistemin işlemcisinden gelen komutla yönlendirilirler. Dişlilerden biri istenen kavramada iken diğeri bir üst kavramada bekler. Bu da sarsıntısız geçişi kolaylaştırır.

Renault EDC Şanzıman Avantajları (EDC Şanzıman Nasıldır?)

*EDC şanzıman, tork konvertörlü tam otomatiklere göre %20’ye kadar daha düşük yakıt tüketimi ve 30gr/km daha düşük karbon (CO2) emisyonu sağlamaktadır. 280Nm tork değerine kadar aktarım yapabilmektedir.

*Manuel şanzımanlı versiyonlardan daha fazla yakıt tüketimine sebep olmaz, tam tersi daha iyi yakıt ekonomisi sağlar.

*EDC şanzıman (debriyaj ve vites geçişleri) elektromekanik olarak çalışır, bu da verimliliği arttırır ve yakıt tüketimini azaltır. (Hidrolik pompa yok)

* Vites değişimi çok daha hızlı, sarsıntısız ve güç kesintisi olmadan gerçekleşir. Özellikle robotize (otomatikleştirilmiş manuel) şanzımanlara göre çok daha iyi performans sağlanır.

*Start-Stop sistemine uyumludur.

*Spor ve konforlu sürüş modlarını destekler.

 

Renault EDC Şanzıman Dezavantajları

*Islak çok diskli kavrama veya tork konvertörü yerine, kuru çift kavrama (klasik baskı balata) kullanıldığı için, debriyaj balataları zamanla aşınır ve değiştirilmesi gerekir.

*Tork konvertörlü tam otomatikler gibi vites geçişleri pürüzsüz – hissedilmez değildir. Buna rağmen manuel şanzımandan ve robotize (otomatikleştirilmiş manuel) şanzımandan çok daha hızlı ve daha az hissedilen vites geçişleri vardır.

*Vites küçültmede bir miktar gecikme görülebilir.

Renault EDC Şanzıman Nasıl Çalışır? EDC Vites Kutusunun Çalışma Prensibi - Teknik Özellikleri Nelerdir?

Genel özellikleri: 280Nm tork aktarımı, ömür boyu yağ (1,7 litre), 80kg ağırlık, 6 iler 1 geri vites kademesi, çift kuru debriyaj, iki adet giriş mili (iç içe) ve iki adet çıkış mili bulunur.

Şanzımanın vites dişlileri, senkromeçleri, dişli milleri; tıpkı manuel şanzıman gibidir. Kavrama (debriyaj) hareketi ve senkromeçleri kaydıran çatalların ileri-geri hareketi, otomatik şekilde yapılır.

Vites değiştirme işlemi ve debriyaj ayırma işlemi, elektromekanik olarak (elektrikli aktivatörlerle)  gerçekleştirilir. Diğer çift kavrama (DCT) şanzımanlarda bu genellikle elektrohidrolik olarak gerçekleşir. Park kilidi, mekanik olarak çalışır ve şanzıman çıkış milini kilitler. Debriyaj ve vites seçimi ve geçişleri, şanzıman üzerinde bulunan şanzıman elektronik kontrol ünitesi (ecu) tarafından kumanda edilir.